Európai kutatási infrastruktúrák

Az ELIXIR Hungary az ELIXIR szervezetének magyarországi Node-ja. Az ELIXIR (European Life Science Infrastructure for Biological Information) biztosítja az élettudományi adatok és kapcsolódó szolgáltatások hozzáférhetőségét a kutatás és az ipar számára, továbbá koordinálja, egységesíti és fenntartja a bioinformatikai erőforrásokat.

Az ELIXIR egy európai kutatási infrastruktúra (research infrastructure, RI), mely az ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures), az európai kutatási infrastruktúrákat összefogó ernyőszervezet tagja a biológiai és orvosi (Biological and Medical Sciences Research Infrastructures, BMS RI) munkacsoporton belül. A BMS RI további 12 db kutatási infrastruktúrát foglal magában, az alábbi tématerületeken:

 

ANAEE tájhasználati és környezeti változásokra adott ökoszisztéma válasz észlelése, elemzése, előrejelzése
BBMRI humán biobank és biomolekuláris források hálózata
EATRIS transzlációs medicina
ECRIN klinikai kutatás
EMBRC tengerkutatás
ERINHA magas patogenitású kórokozók
EU-OPENSCREEN bioaktív kismolekulák fejlesztése
Euro-BioImaging képalkotás
Infrafrontier emberi betegségek egérmodelljeinek fenotipizálása, archiválása és megosztása
INSTRUCT szerkezeti biológia
ISBE rendszerbiológia
MIRRI mikroorganizmusok

 

Az NKFIH honlapján részletes összefoglaló olvasható a kutatási infrastruktúrákról és a hozzájuk kapcsolódó hazai tudománypolitikáról. Az oldal kifejti a kutatási infrastruktúra definícióját, az ESFRI működését, Magyarország szerepét és tagságait a kutatási infrastruktúrákban és a rámutat a hazánkban elérhető kutatási infrastruktúrákra és az azokat összefoglaló adatbázisra a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Regiszterre, mely térképes keresővel is rendelkezik.