PLOS ONE cikk a PhD megszerzése előtti és utáni publikációk kapcsolatáról készült kutatásról

Publikációk a PhD megszerzése előtt és után

A PLOS ONE nemzetközi folyóiratban elfogadott cikkében Dr. Munkácsy Gyöngyi és Prof. Dr. Győrffy Balázs (Semmelweis Egyetem, Bioinformatika Tanszék) azt vizsgálták, hogy a PhD fokozat megszerzése előtti tudományos tevékenységnek van-e hatása a későbbi kutatási eredményekre.

Ennek érdekében összesen 4790 magyar kutatót vizsgáltak az előző 5 évben megjelent publikációik száma, a H-index, az utolsó év összes hivatkozási száma valamint a kutató életkorának figyelembevételével. Minden paramétert a PhD megszerzésének évében és tíz évvel később is kiszámították.

Eredményeik szerint a PhD előtti paraméterek jelentősen meghatározzák a PhD utáni teljesítményt: ha jobbak a mutatóink a PhD megszerzése előtt, akkor jobban teljesítünk annak megszerzése után is.

Mindhárom, tíz évvel a PhD megszerzése után mért mérőszám negatívan korrelált a kutató életkorával a doktori fokozat megszerzésének időpontjában, vagyis a fiatalabban fokozatot szerző kutatók 10 évvel később jobban teljesítenek. A tudománymetriai paraméterek  a PhD megszerzésének időpontjában mért referenciaértékei segíthetik a posztdoktori ösztöndíjra és pozícióra jelöltek kiválasztását is.

A vizsgálatban tudományterületekre vonatkozó eredményeik is születtek. Ezek megtekinthetők az alábbi linken.

Munkácsy Gy, Herman P, Győrffy B: Comparison of scientometric achievements at PhD and scientific output ten years later for 4,790 academic researchers PloS one 17 (7), e0271218